Vloerverwarming
Vloerverwarming in relatie tot de garantievoorwaarden
Met grote regelmaat worden klachten gemeld met betrekking tot het niet goed functioneren van de vloerverwarming. De temperatuur blijkt in diverse vertrekken achter te blijven, waardoor geen comfortabele situatie wordt bereikt.                                                                                                                            

In de Woningborg Garantie- en waarborgregeling, bijlage A, worden eisen gesteld aan de te behalen en te behouden temperatuur in de verschillende vertrekken van een woning waar een verwarmingselement is geplaatst. Daarbij dient vermeld te worden dat deze temperaturen behaald moeten worden bij het gelijktijdig functioneren, bij een buitentemperatuur van -10°C. Deze temperatuurgarantie geldt ook in situaties waarin vloerverwarming als hoofdverwarming wordt toegepast of als bijverwarming wordt uitgevoerd.

Temperatuurregeling bij toepassing van vloerverwarming
De wijze waarop de ruimtetemperatuur wordt geregeld is van invloed op het uiteindelijk kunnen behalen van die gegarandeerde ruimtetemperaturen. Wanneer vloerverwarming in het ontwerp is opgenomen wordt een regeling per vertrek aangeraden om te kunnen voldoen aan de garantienorm. Dat is geen zelfstandige eis maar draagt het karakter van een advies. In sommige situaties kan een zoneregeling (bijv. een regeling per bouwlaag) worden toegepast.

In de hieronder vermelde link is een notitie opgenomen met enkele stroomschema's waarmee nader vastgesteld kan worden welke soort temperatuurregeling bij bepaalde ontwerpcondities wordt geadviseerd.
Isolatie onder vloerverwarming
Naast de temperatuurregeling is ook de isolatie onder de vloerverwarming een aandachtspunt. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de warmteoverdracht naar ondergelegen vertrekken erg groot is. Voor diverse vloerdiktes en vloerafwerkingen zijn berekeningen gemaakt, waaruit blijkt dat een groot deel van de warmte naar het verkeerde vertrek kan worden getransporteerd.

In onderstaande tabel wordt de verdeling van de warmte weergegeven naar de boven- en onderzijde van de vloer. Hieruit blijkt dat een isolatielaag onder de vloerverwarming een juiste keuze kan zijn om de verwarming van een onderliggend vertrek te voorkomen.

 Vloer  Isolatie   Afwerking   Naar boven   Naar onder 
300 mm  20mm Steen 80% 20%
300 mm  20mm Parket 72% 28%
300 mm  - Steen 53% 47%
200 mm  20mm Parket 71% 29%
200 mm  - Parket 59% 41%
 
Uit arbitragezaken blijkt dat een klacht wordt toegewezen wanneer de temperatuur achter blijft door het ontbreken van een isolatielaag onder de vloerverwarming.

Zie hiervoor de volgende arbitrale vonnissen: Wellicht belangrijk om te vermelden is dat het isoleren aan de onderzijde niet alleen invloed heeft bij appartementengebouwen, maar ook bij eengezinswoningen. Denk daarbij aan de toepassing van verwarmde ruimten welke gelegen zijn boven onverwarmde ruimten.

Zoals bovenstaand is vermeld heeft het isoleren onder de vloerverwarming voldoende effect. Ditzelfde geldt natuurlijk voor het toepassen van een vloerafwerking met een bepaalde Rc-waarde. Zorg ervoor dat deze maximale Rc-waarde wordt voorgeschreven in de verkoopstukken.

Een bijkomend voordeel van het toepassen van isolatie onder de vloerverwarming is de verbeterde geluidwering. Voor deze toepassing gelden tevens andere randvoorwaarden. Hiervoor verwijzen wij u naar het hoofdstuk ‘verend opgelegde dekvloeren’ in de Technische ABC 2015 van Woningborg.

Lage temperatuurverwarming (ltv) (vloerverwarming) met ventilatieroosters

 
De combinatie van ltv vloerverwarming met ventilatieroosters is kritisch voor het behalen van de ruimtetemperatuur. Hier constateren wij erg veel problemen mee. De installateur zal daar rekening mee moeten houden en (eventueel) verwarmingselementen moeten bijplaatsen.
Woningborg
- Wat doen we
- Nieuws
- Vacatures
- Neem contact met mij op
Contact
Tielweg 24 | 2803 PK Gouda
Postbus 805 | 2800 AV GOUDA
T.: 0182 580004
E.: info@woningborggroep.nl
Volg ons op: